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FACTS:

The inquiring attorney represents the father of a minor child who is under guardianship of
another. The Family Court ordered the guardian not leave the State of Rhode Island with the
minor child pending a final determination on custody. The attorney has learned that the guardian
did indeed leave the state with the child for three or four days.

ISSUE(S) PRESENTED:

Must the attorney, as an officer of the court, report the violation?
OPINION:
No.

REASONING:

Information learned by a lawyer during the representation of a client is presumed to be
confidential. Rule 1.6(a). There are exceptions to the rule which may allow or require
disclosure. Rule 1.6(b). Because of other obligations placed upon lawyers by the rules and by

substantive law, some disclosures that may be adverse to a client are permitted. See: Rules 3.3
and 4.1.

In this case, the information received by the attorney from the client concerning the
violation of the Family Court Order is protected under Rule 1.6 unless false evidence is offered
to the court, which would make disclosure necessary under Rule 3.3(a)(2), which states: "A
lawyer shall not knowingly: . . . (2) fail to disclose a material fact to a tribunal when disclosure is
necessary to avoid assisting a criminal or fraudulent act by the client."



