
2.13. DEPOSITIONS IN PENDING ACTIONS. -- (A)(1)  Any party may take the testimony 

of any person, including a party, by deposition upon oral examination for the purpose of 

discovery or use as evidence in the trial of the action.  The deposition may be taken without 

leave of the court provided that notice is given to the opposing party no less than seven (7) days 

prior to the taking of the deposition, or if the parties agree to the taking of the deposition, upon 

shorter notice.  The attendance of a deponent may be compelled by the use of a subpoena.  The 

deposition of a person confined in prison may be taken only by leave of the court on such terms 

as the court prescribes. 

  

 (2)  In the event that a party issues a notice of deposition of an expert witness and 

indicates in said notice that the deposition is to be taken for use at trial, the failure of a party or 

their attorney to appear at the deposition after proper notice shall be deemed a waiver of the right 

to examine or cross-examine the deponent and shall be deemed a waiver of the right to object to 

the admissibility of the deposition transcript at trial. 

 

 (3)  Objections made during a deposition which is introduced into evidence at trial shall 

be deemed waived unless the objecting party requests a ruling by the trial judge on a specific 

objection prior to the admission of the deposition into evidence. 

 

 (B)  Orders for the Protection of Parties and Deponents. -- (1)  Objections to the taking of 

a deposition and motions for protective orders must be filed at least forty-eight (48) hours prior 

to the scheduled time of the deposition. 

 

 (2)  After notice is served for taking a deposition by oral examination, upon motion or 

objection timely filed by any party or by the person to be examined, and upon notice and for 

good cause shown, the court may make an order that the deposition shall not be taken, or that it 

may be taken only at some designated time or place other than that stated in the notice, or that it 

may be taken only on written interrogatories, or that certain matters shall not be inquired into, or 

that the scope of the examination shall be limited to certain matters, or that the examination shall 

be held with no one present except the parties to the action and their officers or counsel, or that 

the deposition be sealed and opened only by order of the court or such other conditions as the 

court deems appropriate. 

 

 (3)  The court may, in its discretion, upon motion after notice is given of the intention to 

submit medical evidence by affidavit pursuant to G.L. 1956 § 9-19-27, require the party seeking 

to take the deposition of the expert witness or other party to pay the costs incurred in the taking 

of the deposition including a reasonable expert witness fee or such other conditions as the court 

deems appropriate. 

 

 (4)  The power of the court under this rule shall be exercised with liberality toward the 

accomplishment of its purpose to protect parties and witnesses.   

 

 

Reporter’s Notes.  This rule recognizes prior practice before the court and the strong 

reliance of the court and the litigants on the use of the deposition to present the testimony 

of expert witnesses.  The rule has been modified somewhat in order to standardize the 



practice in those cases where a party is seeking to take the deposition of an expert witness 

for use as evidence.  W.C.C. – R.P. 2.13(A)(2) requires the party taking the deposition to 

state in the notice of deposition that the testimony is being taken for use at trial.  When 

such notice is given, the burden shifts to the adverse party to appear at the deposition and 

voice any objections to the admission of the deposition as evidence.  In the event that a 

party fails to appear or fails to voice any objection, s/he shall be deemed to have waived any 

objection to the admission of the deposition on the grounds of hearsay. 

 

W.C.C. - R.P. 2.13(A)(3) establishes a standardized procedure to address evidentiary 

objections made during the deposition of a witness.  Such objections are deemed waived 

unless the objecting party requests a ruling from the trial judge prior to the deposition 

being admitted into evidence. 

 

W.C.C. – R.P. 2.13(B)(3) addresses the ruling of the Rhode Island Supreme Court in 

Gerstein v. Scotti,  626 A.2d 236 (R.I. 1993), with reference to the payment of an expert 

witness fee.  While the rule still requires the proponent of an affidavit to pay the fees 

charged by the expert witness for the first hour of cross-examination in most cases, it also 

recognizes the economic disparity which may exist between the employer and employee in 

workers’ compensation litigation.  This rule allows a party offering an affidavit to seek a 

protective order where the exercise of the right of cross-examination could result in the 

exclusion of the affidavit due to the inability of a party to pay the expert witness fee in 

advance.  It is anticipated that in ruling on a motion for a protective order filed under this 

section, the court will assess and attempt to balance the interests of all parties utilizing the 

guidelines enunciated by the Rhode Island Supreme Court in Martinez v. Kurdziel, 612 

A.2d 669 (R.I. 1992).  This procedure also allows the court to shift the expenses of cross-

examination in those cases where it is determined that a party’s exercise of the right will 

prove unduly burdensome to the other party.  Finally, this rule recognizes the unique 

situation which arises in workers’ compensation cases under the provisions of G.L. 1956 § 

28-35-32.  This statute requires that the employer shall pay costs, counsel fees, and witness 

fees to an employee who is successful in prosecuting or defending a petition before the 

court.  Since the employee may ultimately be entitled to recoup expert witness fees where a 

case is successfully prosecuted or defended, the shifting of these costs prior to that time 

where justice so requires does not seem particularly onerous. 

The rule was amended by deleting reference to the costs of cross-examining an impartial 

medical examiner appointed by the court in order to make it consistent with the language 

of G.L. 1956 § 28-33-35(b) which states that the party contesting the impartial medical 

examiner’s findings shall bear the cost of the appearance of the examiner.  

 


