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Facts:  

The inquiring attorney receives referrals from the Rhode Island Bar Association Lawyer 
Referral Service. The Service sends a notice to the attorney, advising him/her of the name and 
address of the person to whom the referral was made as well as the nature of the case. The 
inquiring attorney states that he/she often does not hear from persons referred to him/her in a 
timely fashion. He/she further states that when persons so referred eventually contact the 
inquiring attorney, they tell him/her that they were waiting for the attorney to contact them. To 
more efficiently handle the referrals, the inquiring attorney proposes to contact by telephone or 
by letter the persons who have been referred to him/her. The attorney has submitted a proposed 
letter for the Panel's review.  

Issue Presented:  

(1)  Is telephone contact with persons who have been referred to the inquiring attorney by 
the Bar Association Lawyer Referral Service a violation of Rule 7.3?  

(2)  Would a letter to a person so referred which does not conform to the requirements of 
Rule 7 .3(b) be a violation of the Rule?  

Opinion:  

(1) No. Telephone contact of persons referred to the inquiring attorney by the Bar 
Association Lawyer Referral Service is not a violation of Rule 7.3(a).  

(2)  No. A letter from the inquiring attorney sent to persons who are referred to him/her 
by the Lawyer Referral Service need not conform to the requirements of Rule 7.3(b).  

Reasoning:  

At the outset, the Panel reiterates that it will not embark on the task of editing documents, and 
will not therefore give approval to a document as a whole by way of an advisory opinion. See 
R.I. Sup. Ct. Ethics Advisory Panel Op. 96-28 (1996) and Op. 90-15 (1990).  

Rule 7.3 provides in pertinent part:  

Rule 7.3. Direct Contact with Prospective Clients. - (a) A lawyer 
may not solicit professional employment from a prospective client 
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with whom the lawyer has no family or prior professional 
relationship, in person or otherwise, when a significant motive for 
the lawyer's doing so is the lawyer's pecuniary gain. The term 
"solicit" includes contact in person, by telephone or telegraph, or 
by other communication directed to a specific recipient and not 
meeting the requirements of paragraph (b) of this rule.  

(b) Written communication.  

(1) Written communication to prospective clients with 
whom the lawyer has no family or prior professional 
relationship are subject to the following requirements:  

(a) Such written communications shall be 
plainly marked "advertisement" on the face 
of the envelope and at the top of each page 
of the written communication in type one 
size larger than the largest type used in the 
written communication  

(b) A copy of each such written 
communication shall be sent to the Supreme 
Court Disciplinary Counsel and another 
copy shall be retained by the lawyer for 
three (3) years. If written communications 
identical in content are sent to two (2) or 
more prospective clients, the lawyer may 
comply with this requirement by sending a 
single copy together with a list of the names 
and addresses of persons to whom the 
written communication was sent to the 
Supreme Court Disciplinary Counsel as well 
as retaining the same information.  

Under these circumstances, a telephone call or a letter from an attorney to a person who 
has been referred to the attorney pursuant to the Bar Association's Lawyer Referral Service is not 
a solicitation. The prospective client has initiated the contact for legal services through the 
Lawyer Referral Service. The inquiring attorney is a registered member of a qualified lawyer  
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referral service sponsored by the Bar Association. Pursuant to the established procedures of the 
Referral Service, a trained interviewer or lawyer at the Referral Service has interviewed the 
prospective client and has referred him or her to a lawyer on its panel. The Referral Service 
provides the prospective client and the attorney each with a copy of an in-take form which 
typically contains the prospective client's and the attorney's names, addresses, and phone 
numbers. Although the in-take form expressly directs the prospective client to call the named 
attorney to arrange a consultation, the inquiring attorney has represented that clients often fail to 
call in a timely manner.  

The Panel believes that an attorney's follow-up phone call or letter to a prospective client 
referred to him/her through the Bar Association's Lawyers Referral Service is not a prohibited 
solicitation under Rule 7.3. The Panel is of the opinion that the established policies and 
procedures of the Bar Association's Lawyer Referral Service adequately serve to eliminate the 
potential for abuse and overreaching inherent in direct solicitation. In addition to these 
procedural safeguards, an overriding consideration in this inquiry is the fact that the purpose of 
the Bar Association's Lawyer Referral Service is to make legal services readily available to the 
public.  

Accordingly the inquiring attorney is permitted to contact by telephone a prospective client who 
has been referred to him/her through the Bar Association Lawyer Referral Service. Similarly, the 
inquiring attorney is permitted to contact the prospective client by a letter which need not 
conform to the requirements of Rule 7 .3(b).  

 


