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FACTS:
Attorneys A and B are both staff attorneys at a state agency. B is the inquring attorney.

A gave some free legal advice to a friend who was representing himself (pro se) in a child
custody matter.

The friend later retained private counsel, who filed a motion to vacate a prior judgment
against the client.

The opposing party retained the state agency to defend against the motion and A learned,
while in court, that he/she was scheduled to handle that defense. A promptly recused him/herself

and turned the matter over to B.

B states that, in advising the friend, A was acting outside the scope of his/her
empoyment, and that the agency has not previously represented either party.

ISSUE PRESENTED:

Can B or any other staff attorney represent A's friend?

OPINION:

No. No member of the Agency's staff may undertake the representation.

REASONING:

The 1ssue presented is whether the prohibition of Rule 1.7(a)(1) and (2) applies. It states,
in part, that:

(a) A lawyer shall not represent a client if the representation of
that client will be directly adverse to another client, unless:
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(1) the lawyer reasonably believes the representation will not
adversely affect the relationship with the other client; and
(2) each client consents after consultation.
The Panel believes that an attorney-client relationship was established once A rendered
advice to his/her friend. Because the advice is considered "representation" with the meaning of

Rule 1.7(a) the friend is a client and the prohibition of the Rule applies.

The Panel suggests that this agency should adopt an internal procedure to safeguard
against future conflicts of interest.



