FINAL

ETHICS ADVISORY PANEL
OPINION # 95-2, Request # 559
Issued February 9, 1995

The inquiring attorney represented a client in a domestic relations
matter. The client paid a retainer and was later billed for an amount in
excesgs of the retainer. The client terminated the ingquiring attorney‘s
legal services because he/she was upset with the amount due in legal fees.

In order to ensure payment of this bill, the inquiring attorney
proposes to file an attorney’s lien on property that was a part of the
divorce and settlement agreements. The attorney cites R.I.G.L. 9-3-1 which
states “"the attorney shall have a lien to the value of his contractual
interests in the cause of action, claim, demand, counterclaim or other
matter concerning which the contract is entered to." The inquiring attorney
asks if the filing of an attorney‘s 1lien would violate the Rules of
Professional Conduct.

Rule 1.8 entitled "Conflict of Interest: Prohibited Transactions"
paragraph (j) sets forth the general rule that attorneys are prohibited from
acquiring a - proprietary interest in 1litigation. This general rule is
subject to specific exceptions:

(jJ) A lawyer shall not acquire a proprietary interest in
the cause of action or subject matter of litigation the
lawyer is conducting for a client, except that the lawyer
may:

(1) acquire a lien granted by law to secure the
lawyer‘s fee or expenses; and

(2) contract with a client for a reasonable
contingency fee in a civil case.

In Ethics Advisory Opinion # 91-49 (Issued August 16, 1991) an
attorney asked whether the attorney handling a domestic relations matter
could secure an attorney‘s lien by recording the lien in the land evidence
records where the marital domicile is located. This opinion stated that "It
appears to the Panel that the proposed action falls outside the scope of the
statutory procedures and as such would amount to improper conduct."
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Rule 7.2(c) is also pertinent to this discussion. That Rule
generally prohibits an attorney from giving anything of value to a person
for recommending the lawyer‘s services. One exception 1is that an
attorney may "pay the usual charges of a not-for-profit lawyer referral
service or legal service organization."” The "usual charges" includes
flat enroliment charges as well as percentage fees. The percentage fee
is a well established method of funding lawyer referral services. See,
ABA/BNA Lawyer ‘s Manual on Professional Conduct 41:804.

The usual charge of the percentage fee should be reasonable and
should not affect the quality of legal services performed by the
attorney. The referral fee should not be so great as to infringe upon
the lawyer‘s initiative and enthusiasm regarding the results achieved.

A lawyer referral service is charged with making legal services
readily available to the public. It would be inappropriate to use the
fees for the general operating expenses of the Bar Association. Such
funds should be used in furtherance of the goal of making legal services
so available.



