0646
FINAL

ETHICS ADVISORY PANEL
OPINION #94-12 REQUEST #465
Issued March 23, 1994

The inquiring attorney shares office space and expenses with
four (4) attorneys while maintaining "separate practices." The attorneys
seeks to formalize the title of their practices by using the attorneys’
last names. They also propose using the same stationery with the phrase
"An Association of Independent Attorneys."” The attorneys would continue
to maintain their own client accounts and malpractice insurance. The
inquiring attorney asks whether the attorneys’ proposed conduct is
permissible under the Rules of Professional Conduct.

Rules 7.1 and 7.5 set forth restrictions on information about
legal services. Rule 7.1 provides that "[a) lawyer shall not make a
false or misleading communication about the lawyer or the lawyer’s
services." Rules 7.5(a) provides that "{a] lawyer shall not use a firm
name, letterhead, or other professional designation that violates Rule
7.1." Rule 7.5(d) states that "[{l)lawyers may state or imply that they
practice in a partnership or organization only when that is the fact."

For the purposes of the Rules of Professional Conduct, lawyers
may either be a law firm or share office space, however they may not be
both. An office sharing arrangement consists of each lawyer maintaining
his/her own letterhead, business cards, telephone number, telephone
directory 1listing, pleading papers, separate files, bank accounts and
other financial records. A lawyer cannot imply that there is a
professional association where none exists. A lawyer who shares office
space should be careful not to create an impression to the public that
there is a partnership or any other professional relationship that does
not exist.

Lawyers who share office space must also be mindful of the
concern with «client confidences pursuant to Rule 1.6, and the
restrictions of the division of fees pursuant to Rule 1.5. In addition,
lawyers sharing office space may be disqualified from representing
clients with adverse interests as set forth in Rule 1.10 entitled
"Imputed Disqualification."

With regard to the attorneys using their last names as the title
of the practice, Rule 7.5 and the comments prohibit lawyers who share
office facilities to denominate themselves as, for example, "Smith and
Jones" because the title suggests a partnership to the public.
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The Rhode Island Disciplinary Board’s policy regarding the rules
on office sharing states that disclaimers such as "not a partnership"” or
"association of independent attorneys" is not sufficient to inform the
general public that the attorneys are not a law firm and therefore
violate Rule 7.5(d). The phrase "An Association of Independent
Attorneys"™ creates the appearance of a law firm and is therefore subject
to Rule 1.10. If the attorneys use this language and they are not in
fact a law firm, then Rule 7.5 will be violated.

This Panel opined in Opinion #93-66 (Issued September 14, 1993)
that the phrase "an association of independent attorneys™ when listed on
an office sign post with the attorneys names listed vertically does not
violate Rule 7.1 or 7.5. However, the Panel further stated that for the
purposes of Rule 1.10, entitled "Imputed Disqualification" lawyers who
use such a phrase will be regarded as a law firm. To the extent that the
foregoing opinion is inconsistent with Opinion #93-66, the Panel believes
that the foregoing opinion is correct.



