9646)

FINAL
ETHICS ADVISORY PANEL
OPINION #93-66, REQUEST #405

Issued September 14, 1993
Attorneys A, B, C and D share office space and operate four (4)
separate practices. Each attorney maintains a separate client account
and has separate business cards, stationery, files and telephone
directory listings. They do, however, share secretarial and office
expenses. The attorneys display a sign in front of their office which

states "Law Offices" and lists vertically each attorney’s name. Beneath
their names, the sign states the phrase "An BAssociation of Independent
Attorneys." From time to time, they also place an advertisement in a
local newspaper which contains the same phrase after their names.

The attorneys inquire as to whether the office sign and the
advertisement are misleading. They also ask whether it is proper to
share secretarial services.

Rules 7.1 and 7.5 govern restrictions on information about legal
services. Rule 7.1 states that "[a] lawyer shall not make a false or
misleading communication about the lawyer or the lawyer‘’s services."
Rule 7.5(a) provides that "[a)] lawyer shall not use a firm name,
letterhead, or other professional designation that violates Rule 7.1."
Rule 7.5(d) states that "[l]lawyers may state or imply that they practice
in a partnership or organization only when that is the fact.”

In this situation, the Panel is of the opinion that the
inquiring attorneys are not stating or implying that they are a
partnership. The phrase "an association of independent attorneys," as
stated on the attorneys‘’ office sign and in their advertisement, does not
violate the above stated Rules. However, for the purpose of Rule 1.10,
entitled "Imputed Disqualification," they will be regarded as a firm.
The comment to Rule 1.10 indicates that any two (2) or more lawyers who
list their names successively in any form of advertising will be regarded
as a firm for the purposes of Rule 1.10, notwithstanding disclaimers such
as "an association of independent attorneys."

With respect to the propriety of the attorneys sharing
secretarial services, the Panel believes that such an arrangement is not
directly addressed by the Rules. The Panel cautions, however, that there
is a potential risk of compromising client confidences under this
practice. Whether confidentiality is preserved depends on the attorneys’
access to information and is a question of fact depending on the
particular circumstances.



