(0646)
(FINAL)

ETHICS ADVISORY PANEL
OPINION #93-57, REQUEST #383
Issued July 28, 1993

An attorney inquires as to whether it is permissible for a
lawyer to maintain a certain amount of his/her own monies in a client
trust account to establish a minimum balance so that bank service
charges can be avoided.

Rule 1.15 entitled “Safekeeping Property"” addresses this
inquiry. Paragraph (a) states that:

A lawyer shall hold property of clients or
third persons that is in a lawyer ‘s possession
in connection with a representation separate
from the lawyer’s own property. Funds shall
be kept in a separate account maintained in
the state where the lawyer's office is
situated or elsewhere with the consent of the
client or third person. Other property shall
be identified as such and appropriately
safeguarded. Complete records of such account
funds and other property shall be kept by the
lawyer and shall be preserved for a period of
seven (7) years after termination of the
representation as provided under Rule 1.16.

Rule 1.15(a) embodies the general anticommingling principle
of the predecessor Model Code. There is however no exception under
Rule 1.15(a) permitting the deposit of funds to pay bank service
charges as was provided under the Model Code in DR 9-102(a)(1).
Pursuant to the Comment to Rule 1.15, clients’ funds shall be kept in
one or more trust accounts, separate from the lawyer‘s own personal or
business funds.

The Panel believes that the anticommingling principle of Rule
1.15(a) can be complied with under the following conditions. A lawyer
may maintain his/her own monies in a client trust account in an amount
sufficient to avoid bank service charges provided, however, that the
amount of the lawyer’s funds may not exceed that amount which 1is
necessary to avoid bank service charges and further provided that the
funds so deposited are not used by the lawyer for any other purpose.



