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An attorney seeks Panel advice with regard to a division of fees with
another attorney. The attormey represents a client who was previously
represented by another attorney. The former attorney asserted a lien on the
client's file for services rendered. The client objects to the lien because
it was the former attorney who terminated the attorney-client relationship,
and not the client. The inquiring attorney asks whether the former attorney's

lien should be paid in light of the fact that it was the former attorney who
terminated the representation.

The Panel advises that Rule 1.5(e) governs this inquiry. The Rule
states that:

A division of a fee between lawyers who are not in the same
firm may be made only if:

(1) the division is in proportion to the services
performed by each lawyer or, by written agreement with the
client, each lawyer assumes joint responsibility for the
representation;

(2) the client is advised of and does not object to the
participation of all the lawyers involved; and

(3) the total fee is reasonable.

The fees should be divided according to quantum meruit; the fair
value of services rendered before the former attorney's termination of
representation. Both attorneys should try to reach an agreement on the
reasonable value of services prior to the termination and if that fails, then
a court may have to make the determination. See Ethics Advisory Opinion 91-71.



