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An attorney seeks Panel advice concerning a situation the attorney
believes presents a conflict of interest.

The facts described are as follows:

The law firm by which the attorney was previously employed
represented two clients, X and Y. The attorney never rendered any services or
had any contact with client X. The attorney worked with client Y on a number
of matters.

The attorney is no longer associated with the above-mentioned law
firm. Client Y has requested the attorney represent client Y in a leqgal
dispute involving client X. The law firm by which the attorney was previously
employed continues to represent client X,

Client Y is concerned that members of the law firm which previously
represented client Y possess knowledge and information about the present legal
dispute with client X that may be harmful to client Y.

The attorney inquires as to whether a member of the law firm which

represents client X suffers from a conflict of interest because the law firm
previously represented both clients X and Y.

The Panel declines to render an opinion as to whether a member of the
law firm presently representing client X is faced with a conflict of
interest. The Panel cites Rule 2(a) of the Rules of the Rhode Island Supreme
court Fthics Advisory Panel, which states in pertinent part:

The Panel may declinme to render an advisory opinion if any
of the following circumstances exist:

The request seeks an opinion about the conduct of a lawyer
other than the inqguirer.

The Panel is of the opinion that the inquiring attorney may not
continue representing client Y in the legal dispute with client X unless
he/she obtains the informed consent of client X. The Panel takes the
position that the inquiring attorney's previous employment as a member of
the law firm representing client X afforded the attorney access to
confidential information about client X. The fact that the attorney may
never have had any personal contact with client X is irrelevant. Rhode
Island Rule of Professional Conduct 1.9 provides in pertinent part:

A lawyer who has formerly represented a client in a matter
shall not thereafter:
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(a) represent another person in the same oOr a substantially
related matter in which that person's interests are
materially adverse to the interests of the former client
unless the former client consents after consultation . . .



