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AN attoriey seeks Panel advice as to whether she can properly
send a letter advertising her legal services to business owners she
does ot kaow.

The attormey submits a sample copy of the letter she proposes
to send. The word "Advertisement" appears in capitals in the upper
left hand cormer of the letter. The type used is different from the
type used in the body of the letter, and is the same size as the
largest type used in the body of the letter. The letter first makes
some general observations about a business's financial concerns. This
is followed by the statement that the attomey's firm "emphasizes
collections and bankruptcies" and knows the area "inside and out.” The
letter does not make any comparisons between the inquiring attormey's
firm and any other. The letter closes by inviting its recipient to
return an enclosed postcard or to telephone the office. The attorney
asks the Panel whether she may properly send this letter under the
Rules of Professional Conduct.

As a threshold matter, the Panel is not equipped to "embark on
the task of editing" documents, and therefore canot give general
approval to a document as a whole. See, e.g. digest of advisory
opinion 87-3. For purposes of rendering this advisory opinion, the
Panel assumed that all factual assertions in the letter are accurate.
The following Rules of Professiomal Conduct are applicable to this
situation.

Rule 7.3, titled "Direct contact with Prospective Clients"
provides that an attorney must comply with the requirements of Rule
7.3(b) when communicating, in writing, with a prospective client. The
rule provides exceptions, not applicable here, for situations in which
the attomey has either a pre-existing professional relationship with
the prospective client or when the commuiication is part of an effort
pro bono publico which will not result in pecuniary gain. Rule 7.3(b)
provides:

(1) Written communication to prospective clients with whom

the lawyer has no family or prior professional relationship

are subject to the following requirements:

(a) Such written communications shall be plainly marked

"advertisement” on the face of the envelope and at the top

of each page of the written communication in type one size

larger than the largest type used in the written

comnuication.

(b) A copy of each such written communication shall be sent

to the Supreme Court Disciplimary Counsel and another copy

shall be retainmed by the lawyer for three (3) years. If

written communications identical i content are sent to two

(2) or more prospective clients, the lawyer may comply with
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this requirement by sending a single copy together with a
1ist of the names and addresses of persons to whom the
written communication was sent to  the Supreme Court
Disciplinary Counsel as well as retaining the same
information.

(2) A lawyer shall nmot send, or knowingly permit to be
sent, on benalf of the lawyer, the lawyer's firm, the
lawyer's partier, a3 associate, or any other lawyer
affiliated with the lawyer or the lawyer's firm a written
communication to any prospective client for the purpose of
obtaining professional employment if:

(a) The written communication concerns a specific matter
and the lawyer knows or reasonably should know that the
person to whom the communication is directed is represented
by a lawyer in the matter;

(b) It has been made knowy to the lawyer that the person
does mot want to receive such commudications from the
lawyer;

(c) The communication involves coercion, duress, fraud,
overreaching, harassment, intimidation, or undue influence;
(d) The communication contains a false, fraudulent,
misleading, or deceptive statement or claim or is improper
uder Rule 7.1;

(e) The lawyer knows or reaschably should know that the
physical, emotional, or mental state of the person makes it
unlikely that the person would exercise reasonable judgment
in employing a lawyer.

The word "Advertisement" at the top of the letter and on the
face of the envelope must be in type one size larger than the largest
type used in the written communication.

Rule 7.4 provides:

Communications of Fields of Practice. -- A lawyer may
communicate the fact that the lawyer does or does inot
practice in particular fields of law. A lawyer may not,
however, indicate that his or her practice is limited to or
concentrated in particular fields of law unless, as part of
the same commuiication, the lawyer also indicates that
Rhode Island does not have a procedure for certification or
recoghition of specialization by lawyers. A lawyer shall
ot state or imply that the lawyer is a specialist except

as follows:

(a) a lawyer admitted ‘to engage in patent practice

hefore the United States patent and Trademark Office may
use the designation "Patent Attomey," or a substantially

similar designation; OT
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(b) a lawyer engaged in Admiralty practice may use the
designation "Admiralty," "Proctor in Admiralty" or a
substantially similar desighation.

Rule 7.4 expressly permits an attorney to indicate the fact that he or
she does or does not practice in particular fields of law. However
Rule 7.4 also expressly prohibits a lawyer from implying that he or she
is a specialist. Therefore, in order to clearly meet the requirements
of Rule 7.4 and obtain Panel protection the attomey must include the
specified disclaimer set forth inm the rule to the effect that 0o
procedure exists in Rhode Island for the certification or recoghition
of specialization by lawyers.

Fthics Advisory Panel advice is protective in nature. There
is m0 requirement that an attormey abide by a Panel opinion, but if he
or she does, he or she is fully protected from any charge of
impropriety.



