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An attorney seeks Panel advice as to whether he may properly
send a certain letter advertising his legal services to people he does
not know who he describes as homeowners aged 65 or older.

The attorney submits a sample copy of the letter he proposes
to send for Panel review. The word "Advertisement” is centered on the
page, above the text of the letter. The letter first asks if the
recipient is aware of certain pertinent aspects of the law, and then
inquires if the recipient is concerned about the effect on his or her
life or on his or her estate. The letter then states that the
attorney's office "has a special interest in this area of law”" and
notes that the office advises many clients in this area. The letter
closes by suggesting that the recipient may call the attorney's office
‘number and receive a free initial consultation.

As a threshold matter, the Panel is not equipped to "embark on
the task of editing” documents, and therefore cannot give general
approval to a document as a whole. See, e.g. Digest of Ethics Advisory
Panel Opinion 87-3., For purposes of rendering this advisory opinion,
the Panel assumed that all factual assertions in the attorney's letter
are accurate.

Rule 7.3, titled '"Direct contact with Prospective Clients"
provides that an attorney must comply with the requirements of Rule
7.3(b) when communicating, in writing, with a prospective client. The
rule provides exceptions, not applicable here, for situations in which
the attorney either has a pre-existing professional or familial
relationship with the prospective client or when the communication is
part- of an effort pro bono publico which will not result in pecuniary
gain. Rule 7.3(b) provides:

(1) Written communication to prospective clients with whom
the lawyer has no family or prior professional relationship
are subject to the following requirements:

(a) Such written communications shall be plainly
marked "advertisement” on the face of the envelope and at
the top of each page of the written communication in type
one size larger than the largest type used in the written
communication.

(b) A copy of each such written communication shall be
sent to the Supreme Court Disciplinary Counsel and another
copy shall be retained by the lawyer for three (3) years.
If written communications identical in content are sent to
two (2) or more prospective clients, the lawyer may comply
with this requirement by sending a single copy together
with a list of the names and addresses of persons to whom
the written communication was sent to the Supreme Court
Disciplinary Counsel as well as retaining the same
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information.

(2) A lawyer shall not send, or knowingly permit to be
sent, on behalf of the lawyer, the lawyer's firm, the
lawyer's partner, an associate, or any other lawyer
affiliated with the lawyer or the lawyer's firm a written
communication to any prospective client for the purpose of
obtaining professional employment if:

(a) The written communication concerns a specific
matter and the lawyer knows or reasonably should know that
the person to whom the communication is directed is
represented by a lawyer in the matter;

{b) It has been made known to the lawyer that the
person does not want to receive such communications from
the lawyer; T

{c) The communication involves coercion, duress,
fraud, overreaching, harassment, intimidation, or wundue
influence;

(d) The communication contains a false, fraudulent,
misleading, or deceptive statement or claim or is improper
under Rule 7.1:;

(e) the lawyer knows or reasonably should know that
the physical, emotional, or mental state of the 'person
makes it unlikely that the person would exercise reasonable
judgment in employing a lawyer.

The word "Advertisement” at the top of the letter and on the
face of the envelope must be in "larger” print in compliance with Rule
7.3(b)(1)(a). With the exception of this change, the Panel takes the
position that the letter the attormey has submitted is proper under the
Rules of Professional Conduct.

Ethics Advisory Panel advice is protective in nature. There
is no requirement that an attorney abide by a Panel opinion, but if he
or she does, he or she is fully protected from any charge of
impropriety.



