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FACTS: 

 The inquiring attorney represented Wife (W) in a divorce.  Pursuant to the marital 
settlement agreement (MSA), W was to receive one-half of the value of certain stock 
options owned by Husband (H).  At the time the MSA was signed, there were a number of 
stock options, and H was at various stages of vesting for the options. 
 
 Subsequent to the final divorce decree, H’s employer was purchased by a large 
company, resulting in an immediate vesting of all H’s stock options.  H exercised the 
options realizing about $500,000.  However, H only paid W about $50,000, claiming that 
he was only required to pay W one-half of the value of the options as of the date the MSA 
was signed.  W contends that the MSA requires H to pay her one-half of $500,000, the 
value of the stock on the date H exercised the options.  W further contends that H 
intentionally withheld inside information regarding the sale of H’s employer and the effect 
of the sale on H’s vesting. 
 
 W has requested that the inquiring attorney, together with co-counsel, represent her 
in this dispute.  The inquiring attorney proposes to represent W on a contingency-fee basis 
against H for H’s alleged breach of the MSA. 
 
ISSUE PRESENTED: 
 
 May the inquiring attorney represent W on a contingency-fee basis in a dispute 
between W and H about the value of stock options to which W is entitled under the MSA, 
and in the collection of amounts W contends she is owed?  
 
OPINION: 
 
 A contingent fee is proper in a post-divorce action in which the value of the stock 
to which W is entitled pursuant to the MSA, is in dispute. However, a contingency fee 
would not be permissible if the divorce action is re-opened on the basis of W’s claim that 
H misrepresented or withheld facts during the divorce proceedings. 
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REASONING: 

 
Rule 1.5(d)(1) is applicable to this inquiry.  It states: 

 
 (d) A lawyer shall not enter into an arrangement for, charge, or collect: 

(1) any fee in a domestic relations matter, the payment 
or amount of which is contingent upon the securing 
of a divorce or upon the original amount of alimony 
or support, or property settlement in lieu thereof;  

*** 
 The Panel has stated that contingent fee arrangements are proper in regard to the 
collection of past due alimony as well as past due child support, but that such arrangements 
are not permitted when seeking to obtain increased alimony or increased child support.  
Rhode Island Supreme Court Ethics Advisory Op. 91-78 (1991). 
  

The Panel concludes that in the instant inquiry, a contingent fee would be proper in 
a post-divorce action on the contract in which the value of stock to which W is entitled 
pursuant to the MSA is in dispute.  See Kansas Bar Assoc. Prof. Ethics Comm., Op. LEO 
97-4 (1997)(permitting contingency fee arrangement in independent post-divorce action on 
value of corporate stock acquired from divorce.)   However, a contingency fee would not 
be permissible if the divorce action is re-opened on the basis of W’s claim that H 
misrepresented or withheld facts during the divorce proceedings. 
   
 


