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FACTS 

 The inquiring attorney seeks the Panel’s guidance about the return of excess retainer 

funds.  The inquiring attorney was hired by a client to represent her in various matters.  For one 

matter, the client agreed to pay the attorney a specified amount in advance, pursuant to a fee 

agreement.  For the remaining matters, the client agreed to pay another specified amount in 

advance, pursuant to a second fee agreement.  A family member and a nonprofit organization 

paid the inquiring attorney the amounts under the fee agreements.  

  

The inquiring attorney’s representation of the client has ended.  After funds on account 

for this client were applied to attorney’s fees, there remains a surplus.  The client insists that the 

inquiring attorney should refund the surplus to her, and the organization claims that the surplus 

funds be refunded to it. 

 

ISSUE PRESENTED 

 If a third party payor advances attorney’s fees for a client, and there are excess funds at 

the conclusion of the representation, to whom must the inquiring attorney refund the excess 

funds? 

 

OPINION 

 

 When an attorney receives funds for fees from a third-party payor, the third-party payor, 

and not the client, is entitled to the refund of excess fees at the conclusion of the representation, 

unless there are agreements specifying otherwise. 

 

REASONING 

 

The inquiring attorney submitted copies of the fee agreements to the Panel.  Both 

agreements contained the following language: 

 

Any amount remaining on deposit upon completion of this matter 

or termination of our services to you will be refunded, unless there 

is a dispute over fees, in which case it will remain until any dispute 

is resolved. 

 

There are no terms in these provisions that specify to whom refunds would be made when one 

other than the client advances the fees. 

 

 A lawyer is required to refund unearned fees under Rule 1.16(d) of the Rules of 

Professional Conduct.  The rule states: 
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(d) Upon termination of representation, a lawyer shall take steps to 

the extent reasonably practicable to protect a client's interests, such 

as giving reasonable notice to the client, allowing time for 

employment of other counsel, surrendering papers and property to 

which the client is entitled and refunding any advance payment of 

fee or expense that has not been earned or incurred. The lawyer 

may retain papers relating to the client to the extent permitted by 

other law. (Emphasis added.) 

 

 In the normal course, attorney’s fees are typically advanced by the client.  Under the facts 

of this inquiry, the attorney’s fees were advanced by third parties, namely, the client’s relative 

and an organization.  This arrangement is ethically permissible provided the lawyer complies 

with Rule 1.18(f)
1
 and Rule 5.4(c)

2
. 

 

 The receipt of funds or other property from a client or a third party, and the return of such 

funds or property, are also addressed in Rule 1.15.  In pertinent part, Rule 1.15 states: 

 

(d) Upon receiving funds or other property in which a client or 

third person has an interest, a lawyer shall promptly notify the 

client or third person. Except as stated in this rule or otherwise 

permitted by law or by agreement with the client, a lawyer shall 

promptly deliver to the client or third person any funds or other 

property that the client or third person is entitled to receive and, 

upon request by the client or third person, shall promptly render a 

full accounting regarding such property. 

 

(e) When in the course of representation a lawyer is in possession 

of property in which two or more persons (one of whom may be 

the lawyer) claim interests, the property shall be kept separate by 

the lawyer until the dispute is resolved. The lawyer shall promptly 

distribute all portions of the property as to which the interests are 

not in dispute. 

 

                                                           
1
 Rule 1.8 (f) states:  

 (f) A lawyer shall not accept compensation for representing a client from one other than the client  unless: 

(1) the client gives informed consent; 

(2) there is no interference with the lawyer's independence of professional judgment or with the 

client-lawyer relationship; and 

(3) information relating to representation of a client is protected as required by Rule 1.6. 
2
 Rule 5.4(c) states: 

(c) A lawyer shall not permit a person who recommends, employs, or pays the lawyer to render 

legal services for another to direct or regulate the lawyer's professional judgment in rendering such 

legal services. 
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 In determining who is entitled to surplus fees advanced by a third party, the Panel looks 

to Rule 1.16(d).  The Rule requires lawyers to refund advanced fees that have not been earned.  

The Rules do not define “refund.”  Merriam Webster’s dictionary defines it as “1: to give back or 

put back 2: to return (money) in restitution, repayment, or balancing of accounts.”  “The concept 

of refund implies that the money be returned to its source, in this case the third party payor.”  

Cal. State Bar Formal Op. No. 2013-187 (2013).   

 

 In the instant inquiry, no funds were advanced by the client.  All funds were advanced by 

the client’s relative and by the organization.  These third-parties advanced the funds to the 

inquiring attorney for one purpose:  the payment of legal services for the client’s representation.  

That purpose no longer exists as the representation has ended.  The Panel believes that one, or 

possibly both, of the third-party payors are entitled to the refund of the surplus fees in this 

inquiry.  See Cal. State Bar Formal Op. 2013-187 (2013); N.C. State Bar Formal Op. 12 (2006); 

S.C. Bar Ethics Advance Committee Op. 02-07-(2002).  Absent agreements which provide 

otherwise, the client is not entitled to a refund of surplus fees that she did not advance. 

 

 The inquiring attorney asks the Panel how the excess funds should be disbursed.  He/she 

has submitted to the Panel entries in the client’s register which show the dates of deposits from 

the third parties, the dates of the inquiring attorney’s bills, and running balances.  It appears from 

these entries that the client’s relative advanced the agreed-upon amount for the first matter.  

When these funds approached depletion, the organization advanced additional funds for the first 

matter.  At a later date, the organization advanced the agreed-upon amount for the remaining 

matters.  With these entries and the dates of service for each matter, the inquiring attorney is in 

the best position to calculate the refund to one or both of the third parties. 

 

 Finally, should a dispute over the surplus fees continue notwithstanding the Panel’s 

opinion today, the inquiring attorney should not unilaterally decide the dispute.    Rather, in that 

instance, the Panel advises the inquiring attorney to retain the disputed amounts in his/her trust 

account until resolution by the interested parties or by the appropriate court.  See Rule 1.5(e). 

 

 The Panel concludes that when an attorney receives funds for fees from a third-party 

payor, the third party payor, and not the client, is entitled to the refund of excess fees at the 

conclusion of the representation, unless there are agreements specifying otherwise. 

 
 


